
Kiedy w pomieszczeniu jest zimno i zależy Ci na czasie, chcesz szybko rozpalić w kominku. Jak zrobić to skutecznie, a przy tym ograniczyć wydobywanie się szkodliwego dla instalacji, ale i brudzącego drzwiczki dymu? Poznaj dobre praktyki i ciesz się czystym ciepłem. Skorzystaj z naszych rad i sprawdź, jak rozpalić w kominku krok po kroku.
Czym palić w kominku?
Rodzaj i jakość używanego opału mają kluczowe znaczenie nie tylko dla szybkości rozpalania ognia, ale również dla utrzymania czystości i prawidłowego funkcjonowania całego kominka. Najlepiej wybierać odpowiednio długo sezonowane i dobrze wysuszone drewno, pochodzące z drzew liściastych. Można także sięgnąć po brykiet lub pelet, jednak to właśnie drewno spełnia najlepiej rolę opału w kominku.
Jeśli chcesz osiągnąć najlepsze efekty, odradzamy wybór innego rodzaju opału. Zrezygnuj także z wykorzystania impregnowanego, malowanego lub mokrego drewna. To ostatnie możesz w łatwy sposób osuszyć, układając je tuż obok rozpalonego już kominka. Dopiero wtedy będzie nadawało się do prawidłowego użycia.
Pamiętaj, że jednorazowo w palenisku nie powinno znajdować się więcej niż 5 kg drewna, a popiół po poprzednim paleniu powinien zostać dokładnie usunięty.
Rozpałka do kominka - co warto wiedzieć?
Do rozpalania ognia w kominku idealnie sprawdzają się kawałki drewna o mniejszej średnicy, ok. 2 - 3,5 cm. Tak jak standardowe drewno na opał, to również powinno być właściwie wysuszone. Ogień potrzebuje dostępu do tlenu, dlatego najlepiej ułożyć z przygotowanego drewna rozpałkowego stos z ok. 1 cm prześwitami, aby umożliwić prawidłową cyrkulację powietrza.
Jako rozpałki użyj gotowych produktów dostępnych w sklepach lub skorzystaj z domowych sposobów. Profesjonalne rozpałki parafinowe lub alkoholowe do grilla świetnie spełniają swoją funkcję. Do rozpalenia w kominku sprawdza się również kawałek tektury, który pali się dłużej niż standardowa zapałka i daje więcej czasu, aby ogień zajął także drewno. Nie używaj jednak gazet! Opary z tuszu i farb drukarskich mogą być niebezpieczne dla Twojego organizmu.
Jak rozpalić w kominku bez rozpałki? Jeśli nie lubisz tracić czasu i zastanawiasz się jak szybko rozpalić w kominku, to warto zwrócić uwagę na gazową zapalarkę, która może osiągać temperaturę nawet 1300°C.
Jak rozpalać ogień w kominku od dołu?
Umieść rozpałkę pod stosem ułożonych z cienkich kawałków drewna. Poczekaj, aż ogień osiągnie odpowiednią wysokość i dopiero wtedy zamknij drzwiczki kominka. Zwróć uwagę, czy płomień nie traci na sile. Jeśli zauważysz, że ogień wygasa, uchyl ponownie drzwiczki, aby zapewnić mu właściwy dolot powietrza z zewnątrz i tym samym dostęp tlenu niezbędny w procesie spalania.
Kiedy ogień jest już rozpalony, czas dołożyć grubsze drewno. Za pomocą regulacji dostępu powietrza możesz kontrolować intensywność jego spalania. Większy ciąg zapewnia efektywniejsze i całkowite wypalenie opału oraz wyższą temperaturę, także w pomieszczeniu. Mniejszy ciąg powoduje wolniejsze spalanie drewna, ale również przyczynia się do zwiększenia zadymienia, co negatywnie wpływa na całą instalację. Trudniejsze jest także utrzymanie kominka w czystości.
Masz z tym problem? Sprawdź nasz wpis: Czym czyścić szybę w kominku?
Jak rozpalić w kominku od góry?
Chociaż nie jest to najpopularniejszy sposób, to wielu użytkowników już po pierwszym rozpaleniu zostaje jego zwolennikami. Jak wygląda rozpalanie w kominku od góry? Ułóż stos z grubszych kawałków drewna. Takich, które zazwyczaj dokłada się do już rozpalonego kominka. Na szczycie ułóż drobniejsze drewno rozpałkowe i tam podłóż ogień. Istnieje wiele plusów takiego rozwiązania:
- brak konieczności szybkiego dokładania do kominka - opał jest już w środku;
- mniejsza ilość dymu - łatwiejsze utrzymanie czystości i prawidłowe funkcjonowanie instalacji;
- szybsze i mniej wymagające rozpalanie w kominku;
- ograniczenie emisji szkodliwych substancji do środowiska.
Na początku rozpalania w kominku od góry należy całkowicie otworzyć dopływ powietrza. Kiedy ogień obejmie już grubsze kawałki drewna, stopniowo zmniejszać ciąg.
Wybierz najlepsze rozwiązanie
Podczas palenia w kominku wiele czynników odgrywa ważną rolę i jest od siebie zależnych. Przede wszystkim pamiętaj o regularnym przeglądzie wszystkich instalacji. Następnie zadbaj o dobrą jakość kupowanego drewna, którym zasilasz swój kominek. Wypróbuj wszystkie przedstawione sposoby i samodzielnie zdecyduj, jak rozpalić w kominku. Wybierz najlepszy z nich i w pełni korzystaj z zalet tego rozwiązania.